Ulkona on vapunajan keväinen sää. Kevät näyttää parasta luonnettaan. Auringon pilkahtaessa näkyviin voi tietää, mikä vuodenaika on aivan hetkessä täällä. Kesäiset päivät odottavat omaa vuoroaan. Kevät on kuitenkin edelleen voimissaan. Tuulen voimakkuus ja kylmyys muistuttavat vielä siitä, että talvi haluaa vielä pitää otettaan säistä. Keskelle lämmintä aurinkoista hetkeä puhuri tuo pilviä ja räntää. Kesäinen paiste ja talvinen viileys vetävät köyttä keskenään keväässä.
Elämäkin voi olla kuin kevät. Yhtäältä mennyt tarttuu lujasti kiinni, vaikka haluaisit siitä irti. Mennyt ei päästä otteestaan aina helposti. Toisinaan nykyhetki sumeutuu menneen ja tulevan välisessä ristiriitaisessa väännössä. Nykyhetki, mennyt ja tuleva ovat kiinni toisissaan. Kuitenkin tämä hetki on tärkein, sillä se on konkreettisesti koettavissa nyt. Se on hetki, jolloin voit vaikuttaa.
Huomaan ajatusteni lipuvan työn muutokseen edeltävän kymmenen vuoden aikana. Psykoterapiassa muutos on merkinnyt etävastaanottojen olennaista lisääntymistä. Korona-aika vahvisti voimakkaasti jo aiemmin alkanutta muutosta. Tämä mennyt on muuttunut osaksi nykyhetkeä ja tässä tapauksessa mennyt on jotain, josta on voitu oppia ja kehittyä hyvään suuntaan. Mennyt voi olla rikasta ja hyvää myös ihmisten kokemuksina. Kipeästäkin voi oppia uutta. Muutos kasvokkaisista tapaamisista videovälitteisiin ei ollut täysin kivutonta. Surutyötä tehtiin. Yhtä lailla terapeutit kuin asiakkaatkin.
Monenlaisia etäterapian muotoja on tällä hetkellä tarjolla melko hyvin. Terapian saavutettavuus on tässä mielessä parantunut muutaman vuoden takaisesta. On nettiterapioita, joissa ammattilainen on vain ohuesti läsnä tai henkilökohtaista kontaktia ei ole lainkaan. Käsittelen tässä kirjoituksessa kahdenkeskistä videovälitteistä psykoterapiaa etäterapian muotona.
Videovälitteisen psykoterapian on todettu olevan yhtä vaikuttavaa kuin kasvokkaisen psykoterapian, mutta sen on katsottu sopivan erityisesti masennuksen, sosiaalisen ahdistuneisuuden ja paniikkihäiriöiden hoitoon. Lyhytterapian toteutusmuotona videovälitteisyys tarjoaa vaivattomasti yhteyden terapiavastaanotolle. Asiakkaalla on mahdollisuus valita paikkakunnasta riippumattomasti itselleen sopivammalta tuntuva psykoterapeutti ja saada nopeasti kontakti oman tilanteen ja voinnin parantamiseksi.
Kasvokkaisen ja videovälitteisen terapian valinta tapahtuu asiakkaan/potilaan mieltymysten mukaan. Tietysti myös saatavuus vaikuttaa. Tällä hetkellä molempia vaihtoehtoja on saatavilla ja asiakkaat voivat valita itselleen sopivan tavan.
Videovälitteinen terapia houkuttaa, sillä se säästää aikaa. Terapiahetken voi järjestää oman arkensa kulkuun joustavasti. Kasvokkaiseen tapaamiseen on järjestettävä erikseen aikaa matkustamiseen paikan päälle. Videovälitteinen terapia toimii hyvin tietyin edellytyksin. Tapaamiselle on oltava rauhallinen tila sekä asiakkaalla että terapeutilla. Psykoterapeutin on omasta puolestaan pidettävä huoli samoista ammatillisista ja lainsäädännön edellytyksistä kuin kasvokkaisissakin tapaamisissa. Tietoturva-asiat korostuvat videovälitteisissä terapioissa. Psykoterapeutilla olisi myös hyvä olla riittävät tekniset valmiudet nopeasti ratkaista mahdollisia teknisiä häiriöitä, joita ajoittain tulee vastaanoton aikana. Kun näin on, videovastaanotot sujuvat joustavasti ja pienet tekniset häiriöt eivät vie liikaa huomiota yhteiseltä työskentelyltä.
Itse ajattelen, että videovälitteisyys tuo joustavuutta terapiaan. Oma suositukseni on etäterapian ja kasvokkaisen terapian vuorottelu asiakkaan kanssa yhteisesti sovitulla tavalla. Molemmissa toteutustavoissa on omat hyvät puolensa. Kasvokkaisen ehdoton valtti on kehollisen olemisen tapa. Kone ei pakota istumaan paikoillaan, vaan voi rennommin asettua vuorovaikutukseen sohvalle tai tuolille, vaihtaa asentoa, nousta seisomaan, vaikka fyysiseen harjoitukseen. Myös videoterapiassa tämä on mahdollista. On kuitenkin säädettävä kuvaa ja ääntä välittävää konetta ensin.
Videovälitteisellä terapialla on paljon etuja ja se soveltuu monelle. Psykoterapeutti voi kuitenkin joskus myös suositella kasvokkaisia tapaamisia esimerkiksi sosiaalisten tilanteiden pelkojen turvalliseen altistukseen osana hoitoa. Toteutusmuodoista riippumatta psykoterapia perustuu molemminpuoliseen luottamukseen.
Etäterapian ehdoton valtti on se, että voit pysähtyä hetkeen itsesi äärelle tarvitsematta käyttää aikaa siirtymiin, juoksematta paikasta toiseen. Voit vastaanottaa tukea tutussa ja turvallisessa ympäristössä. Voit ehkä myös huomata ikkunastasi avautuvat maisemat ja säät tai halutessasi jopa tehdä kävelylenkin rauhallisella polulla samalla, kun keskustelet terapeuttisi kanssa.